Vernisaj Constantin Tofan la Galeria „Frezia” din Dej


Marţi, 21 septembrie, la Galeria de Artă „Frezia” din Dej a avut loc vernisarea expoziţiei de pictură Constantin Tofan, artistul şi lucrările sale fiind prezentate publicului de către prof. Ion Mureşan şi criticul de artă dr. Negoiţă Lăptoiu.

Născut pe 14 aprilie 1952, în Gîrceni, judeţul Vaslui, Constantin Tofan este absolvent al Academiei de Artă „George Enescu” din Iaşi, în prezent fiind conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” şi preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Are în palmares numeroase expoziţii personale, prima fiind cea din 1987, de la Galeriile „Cupola” din Iaşi, iar cea mai recentă din 2008, la Galeriile DANA, tot în Iaşi. La acestea se adaugă , începând din 1979, un lung şir de expoziţii de grup, în ţară şi străinătate, activitatea artistului fiind încununată, de-a lungul anilor, cu numeroase premii, între care se numără: Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru merit” (2002), Premiul UAP din România (2004), Premiul pentru pictură la Salonul Naţional „N. Tonitza” (2007).

Mărturisind un puternic echilibru lăuntric, lucrările expuse la Dej – în mare parte peisaje anonime – evocă în transfigurări lirice miracolul unei lumi în veşnică schimbare. Astfel, cultivând acorduri cromatice uneori vii şi contrastante, alteori apropiate, în treceri imperceptibile şi un desen caracterizat prin supleţea geometrică a liniei, motivul devine pentru Constantin Tofan un pretext vizual al meditaţiei picturale, un punct de plecare care îşi pierde identitatea concretă în ipostaza estetică a existenţei sale.

M. Vaida http://www.ziarulfaclia.ro

Reclame

Autor: shatenne

Dubito, ergo sum

Un gând despre „Vernisaj Constantin Tofan la Galeria „Frezia” din Dej”

  1. Imperfect, natura moarta, modelare dupa chip si asemanare, lipsa unei profunzimi. Un studiu superior nu poate sa faca decit sa stirbeasca adevarata arta. Sinceritatea nu ar trebuii sa deranjeze.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s