Penelopa, ce-ai vrea tu?


Născut la 3 iunie 1936 în Coldău (jud. Bistrița-Năsăud), Ștefan Mihuț este cunoscut dejenilor ca “un senior al cetății”, autor dramatic și publicist, iar în ultimii ani, ca un prolific scriitor. Ultimul volum publicat, se alătură celor patru anterioare (teatru, publicistică, memorii, proză scurtă), în același registru specific care-l caracterizează, al moralistului dornic sa îndrepte “vițiile” contemporanilor săi. Moralistul Ștefan Mihuț o face pedant, o face cu umor și, indiferent dacă reușește sau nu în acest demers donchijotesc, rămâne cu seninătate, un optimist curajos.

panza

În “Pânza reginei”, purtând subtitlul “Elogii aduse femeii”, Ștefan Mihuț este consecvent cu sine însuși, chiar dacă viziunea asupra “eternului feminin” este unul vădit clişeistic. Nu de alta dar, nimic mai deprimant pentru o femeie decât să fie numită Penelopa. Adică, aceea femeie care și-a irosit 20 de ani din viață țesându-și visele și speranțele în pânza monocromă a cotidianului, pânză pe care noaptea, deșertăciunea propriei vieți o sfâșia dureros, mereu și mereu. Iar în tot acest timp, singura ei menire, de femeie așezată forțat pe piedestalul regalității, era să-l aștepte pe hoinarul Ulise. Care Ulise, ca o pedeapsă a zeilor (suprem cinism!) nu avea altceva mai bun de făcut decât să se mute de pe o insulă pe alta, să zdrobească inimi de nimfe și să-și desăvârșească propriul portret de mare erou.

penelopaŞi-atunci când, în cele din urmă, bătrân și obosit, se întoarce la picioarele Penelopei sale, acum bătrână și irosită și ea, elogiile pe care i le aduce se transformă în mit. Mit și simbol, mană cerească pentru a liniști conștiința eroului și un fel de mângâiere condescendentă pe creștetul reginei. Ai fost cuminte, foarte bine, e timpul să-ți acordăm medaliile cuvenite pentru fidelitate, înțelepciune, spirit de sacrificiu, devotament, resemnare etc. etc. E vremea sa devii simbol pentru toate aceste calități și multe altele și să-ți vezi de obligațiile tale, de copii, de gospodărie, de țesături și alte fleacuri femeiești. Când ea de fapt, biata Penelopa, nu și-a dorit nimic altceva decât să fie tratată în primul rând ca ființă omenească, și abia pe urmă regină-sclavă a sexului ei.

M.Vaida

Reclame

Autor: shatenne

Dubito, ergo sum

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s